Postprocessor
Vad - Varför - Hur

Hur får jag min CNC-maskin att fungera tillsammans med EDGECAM?

För att ett korrekt CNC-program ska kunna genereras av EDGECAM krävs att det i systemet finns en postprocessor som är anpassad för just den maskinen. Postprocessorn fungerar som översättare, dvs den grafik som verktygsbanorna visar på bildskärmen översätts av postprocessorn till ett språk som CNC-maskinen förstår. Formatet på CNC-programmet är skrivet i ASCII-kod där textinnehållet ska se ut på ett specifikt sätt beroende av styrsystemet. System som Fanuc, Siemens och Heidenhain har alla sina specifika utseenden på koden. Ofta är deras kodspråk baserat på standarden ISO-6983 som har sitt ursprung i 1950-talet.

Genom åren har vi och många andra CAM-leverantörer skapat flera tusen olika postprocessorer. Att antalet är så stort kan förenklat komma sig av att varje enskild CNC-maskin är en egen individ som kräver en egen postprocessor. Riktigt så extremt är det inte men nästan.  

Modell


En liten jämförelse kan vara hur inställning av tävlingsfordon görs.
Där varje modell har sina specifika egenskaper.


Clarico-Text-Image

Motor


Det finns olika modeller till dessa flera val av växellåda, utväxling och motor.


Clarico-Text-Image

Underlag


Därtill anpassas däck och hjulinställningar efter typen av underlag.


Clarico-Text-Image

Banan


Inte minst sker inställningar efter förarens preferenser och hur vägen ser ut.

Clarico-Text-Image

Det är i princip samma metodik vi använder när vi bygger anpassade postprocessorer, maskin och människa ska fungera ihop. Då krävs att vi tar hänsyn till
    Maskin | Styrsystem | Typ av bearbetning | Människa
Det är inte nödvändigtvis stora justeringar men alla anpassningar har till uppgift att göra programmeringsjobbet enklare och säkrare. Tack vare att EDGECAMs postprocessor är en integrerad del i systemet kan vi säkerställa att de maskinspecifika funktionerna är med under programmeringen. Därtill simuleras hela körningen i systemet innan CNC-programmet skapas. För att säkerställa ett korrekt program. I de fall men även önskar en verifiering av det skapade CNC-programmet kan detta med fördel köras i NCSIMUL som ger en komplett verifiering av det skapade CNC-programmet. I NCSIMUL är det dessutom möjligt att optimera CNC-programmet ytterligare med avseende på tex matningshastighet och bearbetning i luften.

Vad är CAM?
Vår beskrivning av vad ett CAM-system är